مجله تعالی

خستگی هیجانی دقیقاً چیست؟

8 نشانه که می‌گوید نیاز ضروری دارید استراحت کنید.

 

گاهی اوقات زندگی خسته کننده می‌شود. یک دقیقه حال خوبی دارید. دقایقی بعد دوباره دچار افت روانی می‌شوید. خستگی هیجانی زمانی است که تغییرات «بیش از حد» می‌شوند و احساس پوچی و تهی بودن می‌کنید.

با این حال ما تقریبا هر روز استرس و خستگی را تجربه می‌کنیم، اما این شرایط چه تفاوتی با استرس‌های روزانه دارد؟ بیایید نگاهی به خستگی هیجانی در مقابل فرسودگی شغلی، علائم و نحوه مقابله با آن بیندازیم.

خستگی هیجانی چیست؟

خستگی هیجانی یک حالت مزمنِ استهلاک جسمی‌ و احساسی است. همراه آن یک حس بیش از حد روانی وجود دارد و زمانی ایجاد می‌شود که فرد یک دوره استرس خیلی زیادی را در زندگی کاری یا شخصی خود تجربه می‌کند و بی تردید زندگی روزمره، روابط و رفتار فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

.خستگی هیجانی بیشتر با فرسودگی شغلی مرتبط است. فرسودگی شغلی نوع خاصی از استرس مرتبط با کار است که با احساس خستگی جسمی‌یا هیجانی، احساس کاهش موفقیت و از دست دادن انگیزه همراه است.

اگر بطور روزانه استرس دارید، با گذشت زمان دچار استرس مزمن می‌شوید. بنابراین مهم است که یاد بگیرید چه چیزی باعث استرس دائمی‌می‌شود. خواه این استرس شخصی، خانوادگی یا مربوط به کار باشد.

چه چیزی باعث خستگی هیجانی یا فرسودگی می‌شود؟

افراد ممکن است به دلایل مختلفی دچار خستگی هیجانی شوند. برای فردی ممکن است چیزی استرس زا باشد. در حالی که فرد دیگری ممکن است آن را کاملاً قابل تحمل بداند. با این حال، چند علت رایج وجود دارد.

  • نبود حمایت اجتماعی
  • برانگیخته و گوش به زنگ بودن
  • فشار شدید آموزشی
  • ساعات کار طولانی یا رضایت شغلی کم
  • زایمان یا بزرگ کردن بچه
  • ضرر مالی یا فقر
  • بی خانمانی
  • مشاغل پر فشار
  • طلاق یا جدایی
  • مرگ یکی از عزیزان
  • بیماری یا آسیب مزمن

ما اغلب فکر می‌کنیم بدون اطلاع قبلی به خستگی هیجانی دچار می‌شویم. درحالیکه، فرسودگی شغلی بالقوه به ما هشدار می‌دهد.

اگر استرس دارید، بدانید که علائم خستگی هیجانی نامطلوب و زیادی در شما ظاهر خواهد شد. این علائم ممکن است در برنامه روزانه شما اختلال ایجاد کند و بر روابط و بهره وری شما تأثیر بگذارد.

اگر برخی از این علائم خستگی هیجانی زیر را تجربه کرده اید، به استراحت نیاز دارید.

8 نشانه خستگی هیجانی

علائم خستگی هیجانی و جسمی

  1. به سادگی تحریک یا عصبانی می‌شوید

هنگام خستگی هیجانی و جسمی، مود و خُلق تان بد می‌شود. کوچکترین چیزها شما را تحریک می‌کند و ناگهان به دیگران صدمه می‌زنید. وقتی از نظر هیجانی خسته هستید، به سختی احساساتتان را کنترل می‌کنید. تحت تاثیر احساسات منفی قرار می‌گیرید. به مرور زمان ناامید می‌شوید. خشم خود را روی نزدیکان تان که سزاوار آن نیستند تخلیه می‌کنید.

  1. بهره وری تان کاهش میابد و در زندگی انگیزه ندارید.

خستگی هیجانی در بهره وری همه افراد محدودیت ایجاد می‌کند. استرس مزمن، تمرکز را بسیار دشوار می‌کند و انگیزه شما را کاهش می‌دهد. حتی چیزهای کوچک ترسناک بنظر می‌رسند. به راحتی از موضوع اصلی منحرف می‌شوید یا به مرور فرصت ها را از دست می‌دهید.

  1. مدام نگرانید یا اضطراب دارید.

سیستم عصبی سمپاتیک‌تان با خستگی روانی و هیجانی فعال می‌شود. همان زمان در حال «جنگ یا گریز» قرار می‌گیرید. اختلال اضطراب به شما هشدار می‌دهد که اشتباهی رخ داده است. اگر همیشه احساس خستگی هیجانی دارید، همیشه نگرانید.

  1. خواب تان دچار اختلال می‌شود.

زمانی که خستگی شدید را تجربه می‌کنید، به سختی آرام می‌شوید و می‌خوابید. بر اساس تحقیقات، افراد با مشاغلی که «حجم کاری فکری» زیاد دارد، علائم بی خوابی بیشتری را نسبت به دیگران تجربه می‌کنند. کم‌خوابی نیز خستگی ذهنی را تشدید می‌کند.

  1. احساس می‌کنید از محیط پیرامون کنده شده‌اید.

احساس می‌کنید انرژی ندارید یا کند و به آرامی‌حرکت می‌کنید. بی‌حس می‌شوید و این بی‌علاقگی ممکن است انجام کارها یا فعالیت‌های روزانه تان را طاقت فرسا کند.

  1. به طور پیوسته و بی‌دلیل گریه می‌کنید.

زمانی که از نظر جسمی ‌و ذهنی فرسوده شوید و استرس روزمره تشدید شود، به طور طبیعی توانایی مقابله با رویدادهای دشوار را از دست می‌دهید. ممکن است حتی در دوره‌هایی از زندگی‌ در مقابل همکاران، آشنایان یا حتی غریبه‌ها گریه کرده باشید.

  1. به سمت انتخاب های ناسالم می‌روید.

ممکن است بیش از حد الکل یا مواد مخدر مصرف کنید. کسانی که سوءصرف مواد دارند، خستگی هیجانی، بیشتر به آن‌ها آسیب می‌زند. به گفته کارشناسان، اعتیاد به مواد مخدر، نواحی مغزی را که در مدیریت استرس و کنترل تکانه دخالت دارند، تغییر می‌دهد.

  1. عادات غذایی تان به مرور تغییر می‌کند.

اشتهای تان ممکن است به طرق مختلف تحت تأثیر استرس باشد. ممکن است بیش از حد معمول بخورید و به وعده‌های غذایی خود توجهی نکنید. علاوه بر این، استرس باعث می‌شود حتی زمانی که گرسنه نیستید، هوس کنید غذاهای چرب، شور یا شیرین بخورید.

چگونه خستگی هیجانی را درمان کنیم؟

درمان خستگی هیجانی: 3 نکته برای مقابله با خستگی هیجانی

اگر در سبک زندگی خود تغییرات جزئی ایجاد کنید، اثرات خستگی هیجانی کمتر می‌شود. برای این کار، نکات زیر را برای مقابله با خستگی هیجانی امتحان کنید:

  • تمرین تمرکز حواس
    ذهن‌آگاهی را تمرین کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا از شرایط فرساینده خود خلاص شوید. زیرا از نظر علمی‌ثابت شده‌است ذهن‌آگاهی تنش و اضطراب را کاهش می‌دهد. تکنیک‌های مختلفی در تمرین ذهن‌آگاهی وجود دارد از جمله یوگا، مدیتیشن، تمرینات تنفسی، پیاده‌روی و یادداشت احساسات خود در دفترچه شخصی.
  • ارتباط با یک دوست قابل اعتماد
    صحبت کردن با یک دوست یا خانواده بهترین راه برای غلبه بر خستگی هیجانی است. آنها می‌توانند هرکسی باشند که اعتماد دارید و می‌توانند بدون قضاوت به شما گوش دهند.
  • از یک متخصص سلامت روان کمک بخواهید.
    برای کاهش خستگی هیجانی، دریافت کمک حرفه‌ای بسیار مهم است. درمانگران از روش‌های آرام‌سازی کاربردی و درمان شناختی رفتاری (CBT) استفاده می‌کنند که گاهی به آن گفتاردرمانی نیز گفته می‌شود.

سؤالات متداول

چگونه به فردی که از نظر هیجانی خسته است کمک کنیم؟

اگر فردی از نظر هیجانی و احساسی خسته است، سعی کنید احساسات او را تأیید کنید. بگذارید بداند که تنها نیست. همدلی گام مهمی‌برای بهبودی است.

خستگی هیجانی چقدر طول می‌کشد؟

اگر از خستگی جسمی‌و روحی رنج می‌برید، بدانید که این یک وضعیت قابل درمان است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که به ذهن و بدن خود استراحت دهید. یک رژیم غذایی سالم داشته باشید و به اندازه کافی بخوابید و زندگی خود را به طرق ساده بهبود بخشید.

چگونه فرسودگی روانی فرسایش ایجاد می‌کند؟

فرسودگی ذهنی یا عاطفی بر سلامت جسمانی تأثیر می‌گذارد و باعث می‌شود فرد از نظر فیزیکی، احساس خستگی کند. بنابراین ممکن است فرد به دلیل استرس مزمن دچار خستگی فیزیکی و بدنی شود.

چگونه به فردی با خستگی هیجانی کمک کنیم؟

اگر فردی دچار خستگی هیجانی شده است، با او صحبت کنید و به او پیشنهاد دهید با تمرین تمرکز حواس، به موقع خوابیدن و صحبت با یک متخصص سلامت‌روان، تغییرات جزئی در سبک زندگی خود ایجاد کند.

دیزی سایمون

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید