مجله تعالی

آیا همه دانش ­آموزان می­ توانند ستاره شوند؟

آیا دانش آموزان می توانند ستاره شوند

آیا همه دانش ­آموزان می­ توانند ستاره شوند؟

هر فرد و از جمله هر دانش­ آموزی (دانش ­آموز ستاره با هوش) معمولا سه یا چهار استعداد (= توانایی خاص در یادگیری چیزی) دارد که در یکی از آن­ها منحصر به فرد است و ما آن ­را استعداد طلایی فرد می ­نامیم. در این مقاله به این موارد می‌پردازیم.

نویسنده: عقیل ملکی ­فر

رئیس هیئت مدیره، نویسنده، آینده پژوه و منتور تعالی

 

آیا همه دانش­ آموزان می ­توانند ستاره (دانش ­آموز ستاره با هوش) شوند؟

از زمان شروع به کار مؤسسه تعالی راه ­آوران­ رشد که تا همین اواخر مدرسه تعالی­ راه ­آوران­ رشد نامیده می­ شد، ما پیام­ آور این دیدگاه بوده ­ایم که همه دانش آموزان و دانش­جویان می­ توانند در مدرسه و دانشگاه ستاره شوند و بدرخشند،

مگر سه درصد آن­ها که مادرزاد با برخی کاستی­ ها و نا­توانی­ های ذهنی و شناختی به دنیا می ­آیند.

اما این دیدگاه، گاه با مخالفت برخی منتقدان دلسوز روبرو شده، که البته هیچ­گاه به­ طور رسمی آن ­را ننوشته و یا در جایی نگفته ­اند. از آنجا که محور این انتقاد­ها رشد و تعالی کودکان و نوجوانان ماست که نمی­ توان به‌سادگی از آن گذشت.

بار دیگر در این یادداشت کوتاه، دیدگاه مؤسسه را تبیین می­کنم، و از همه فرزانگان منتقد یا موافق می­ خواهم قلم رنجه فرموده و نظرگاه­ های­شان را برای درج در همین سایت برای ما ارسال دارند تا دیگران هم از آن­ها با خبر شوند.

مهندسی چشم انداز

 

بحث را با این پرسش آغاز می­ کنم که یک دانش­ آموز برای ستاره­ شدن به چه چیزهایی نیاز دارد؟ ما این فاکتورها را برای دانش ­آموز ستاره با هوش ضروری می­ دانیم:

  1. برخورداری از هوش و استعداد کافی
  2. درک هدف و معنای تحصیل
  3. داشتن انگیزه و انرژی کافی
  4. تسلط بر مهارت یادگیری خلاق و سریع
  5. مناسب بودن محیط خانه و مدرسه برای درس خواندن
  6. داشتن پشتکار لازم

حال ببینیم این فاکتور ها هرکدام چه هستند؟

برخورداری از هوش و استعداد کافی

تا پیش از آنکه هوارد گاردنر، روانشناس بزرگ آمریکایی نظریه هوش های چندگانه خود را منتشر کند – تا حدود نیم قرن پیش – اندیشمندان بر این باور بودند که آدمی فقط یک نوع هوش دارد که همان هوش ریاضی یا منطقی است. متاسفانه این باور نادرست هنوز هم در ذهن بسیاری از مدیران و مربیان مدارس و حتی والدین ما ریشه‌دار است که هوش را تنها، هوش ریاضی می دانند.

 

هیچ انسانی کم هوش نیست

 

گاردنر نشان داد که هر آدمی دارای هشت و نیم نوع هوش است. او هوش وجودی را که بعدها هوش معنوی (SQ) نامیده شد، نیم هوش دانست، چون به هوش بودن آن اعتقاد کاملی نداشت. چندی بعد با تلاش¬های دیگر روانشناسان شمار هوش‌های آدمی به ده مورد ارتقا یافت. (شکل زیر)

 

ستاره با هوش

نظریه هوش های چندگانه گاردنر خط بطلانی بر این باور نژادپرستانه بود که آدم ها به دو گروه باهوش ها و کم هوش ها تقسیم می شوند.

این نظریه ثابت کرد که همه انسان ها باهوشند. پس به غیر از سه درصد افراد هر جامعه که با برخی کاستی ها و ناتوانی های ذهنی / شناختی و یادگیری زاده می شوند، 97 درصد افراد از هوش های کافی برخوردارند. با این تفاوت که ممکن است یکی در زمینه ریاضی باهوش باشد، دیگری در سخن پردازی و سومی در موسیقی، و… و همین گونه تا آخر.

به عبارت دیگر، همدلی که بخشی از هوش هیجانی است و درک مطلب که بخشی از هوش شناختی است، ارتباط مستقیمی با هم دارند. بنابراین، اسکات هادسون می‌گوید، اگر با قلب خود رهبری کنید، این احتمال وجود دارد که با ذهن خود نیز رهبری کنید.

 

داشتن استعدادهای کافی

هر فرد و از جمله هر دانش آموزی معمولا سه یا چهار استعداد (= توانایی خاص در یادگیری چیزی) دارد که یکی از آن ها منحصر به فرد است و ما آن را استعداد طلایی فرد می نامیم. دو یا سه استعداد دیگر مکمل استعداد طلایی هستند. از این رو، آن ها را استعدادهای نقره ای می نامیم.

دوره جامع آموزشی خودشناسی جامع

 

درک هدف و معنای تحصیل

منظور از این فاکتور آن است که دانش آموز (دانش ­آموز ستاره با هوش) بداند برای چه مقصودی درس می خواند یا باید بخواند؟

برای شغل مناسب؟ خوب کدام شغل؟ این شغل چه ویژگی هایی دارد؟

چه سودی برای خود دانش آموز و چه سودی برای جامعه در آینده خواهد داشت؟

هر چند تحصیل صرفا برای یافتن یا ساختن شغل مناسب به هیچ وجه کافی نیست. هدف اصلی تحصیل باید رشد و تعالی فرد و اینکه او بتواند به بهترین نسخه خویش تبدیل شود، باشد و شغل هم در کنارش!

هوشهای چندگانه

*برای مطالعه مطالب مرتبط با هوشهای چند گانه بر روی تصویر بالا کلیک کنید*

برای اینکه دانش ­آموز ستاره با هوش بتواند هدف و معنای تحصیل را درک کند، باید پیش از فکر کردن به رشته تحصیلی، بداند که قرار است برای دستیابی به چه شغلی در آینده درس بخواند.

برخلاف تصور عمومی، این شغل، شعلی نیست که بازار کار خوب یا درآمد بالایی دارد. بلکه شغلی است که دانش آموز برای آن ساخته و آفریده شده و در دنیای آینده هم وجود دارد. ما چنین شغلی را “عشق شغلی” دانش آموز می نامیم.

“برای رشد و پرورش هوش های خود در دوره تعالی فردی ثبت نام نمایید”

 

نویسنده: عقیل ملکی فر

رئیس هیئت مدیره، نویسنده، آینده پژوه، منتور تعالی

کاری از گروه آموزش و پژوهش موسسه تعالی راه آوران رشد

 

نکات قابل تعمق :

#بهترین_موسسه_کوچینگ

#بهترین_راه_تعالی

#رشد_فردی

#چشم_انداز_آینده

#دانش_آموز_باهوش

#استعداد_درخشان

#مدرسه_تعالی

#انتخاب_رشته_هوشمند

#منتورینگ

#نوجوان_موفق

#برنامه_ریزی

#آینده_پژوهی

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید